همشهری آنلاین - یکتا فراهانی: چهاردهم تا بیست و هشتم بهمن ماه، هفته ارتقا از آگاهی در مورد بارداری است. بارداری موضوع مهمی است که آگاهی درمورد آن میتواند مانع از بروز مشکلاتی مانند، بارداریهای ناخواسته، سقط جنین و مشکلات زیادی دیگری شود.
بنابراین قبل از تصمیم گرفتن برای بچه دار شدن باید آگاهیهای لازم را در مورد آن حاصل کرد.
همه زنان میدانند در دوران بارداری باید به پزشک مراجعه کنند و سبک زندگی خود را تغییر دهند. اما به هماناندازه مهم است که تغییرات لازم را قبل از بارداری نیز شروع کنند. چون به آنها کمک میکند خود را برای بارداری آماده کنند و شانس بیشتری برای بارداری و زایمان راحت و همچنین داشتن بچه سالم داشته باشند.
مراجعه به پزشک قبل از بارداری
دکتر میترا دلبخش، متخصص زنان و زایمان و مسوول بلوک زایمان بیمارستان جم در باره آگاهی از کارهایی که قبل از بچه دار شدن باید انجام داد میگوید: «برای بررسی اقدامات قبل از بچه دار شدن لازم است خانمها چهار تا شش ماه قبل از اقدام برای بارداری به پزشک متخصص زنان مراجعه کنند تا مواردی را که هر فرد با توجه به سن و سال و وضعیت سلامت خود دارد بررسی کنند و آنها را مد نظر قرار دهند.
از جمله اینکه ابتدا با کمک سونوگرافی میتوانند متوجه چگونگی کارکرد تخمدان شوند. چون در بعضی موارد نیاز است داروی خاصی تجویز شود و پس از آن اقدام برای بارداری صورت بگیرد البته بعضی افراد هم مشکلی در این خصوص ندارند. »
انجام آزمایشها لازم
به گفته دکتر دلبخش، زنان قبل از بارداری باید آزمایشاتی دهند تا اگر در آنها کمبودی مانند آهن یا ویتامین D نشان داده شود فرصتی برای جبران آنها وجود داشته باشد.
در واقع همه این آزمایشات فرصتی در اختیار افراد قرار میدهد تا بتوانند همه کمبودها را رفع کنند. چون برای مثال ویتامین D نه فقط تأثیر مطلوبی بر تراکم استخوان دارد بلکه بر کارکرد تخمدانها هم مؤثر است.
همچنین قبل از بارداری باید کارکرد کبد، کلیه و قلب هم بررسی شوند.
مصرف اسید فولیک
توجه داشته باشیم برای آنکه سیستم عصبی جنین در آینده به درستی تشکیل شود توصیه میشود زنان چهار ماه قبل از بارداری تحت درمان اسید فولیک قرار بگیرند چون تأثیر مطلوبی بر تکامل سیستم عصبی جنین دارد. ضمن آنکه اگر کمبودهای دیگری هم وجود داشته باشد در این فاصله میتوان آنها را هم جبران کرد.
همچنین اگر آزمایشها و بررسیهای دیگر قبل از بارداری نشان داده شود مثلاً سیستم ایمنی مادر ازنظر ابتلا به سرخجه یا هپاتیت و مشکل دارد میتوان آنها را هم برطرف کرد.
بررسی سلامت دهان و دندان
این متخصص زنان و زایمان میگوید لازم است موارد مهم دیگری مانند وضعیت سلامت دهان و دندان نیز قبل از بارداری بررسی شود. پزشکان توصیه میکنند اگر مشکلی در این خصوص وجود داشته باشد حتماً باید به دندانپزشک مراجعه شود تا ازقبل از بارداری برطرف شوند تا مشکلی در دوران بارداری در این خصوص به وجود نیاید.
قطع مصرف سیگار یا الکل
به گفته دلبخش اگرزنان عاداتی مانند مصرف سیگار، قلیان یا الکل دارند حتماً ماهها قبل از بارداری باید آنها را ترک کنند و کنار بگذارند. توجه داشته باشیم بررسی نشان میدهند وقتی مصرف سیگار و قلیان قطع میشود بعد از یک سال تازه سیستم باروری میتواند به حالت اولیه خود برگردد.
چون اگر زنی متوجه شود در عین حالی که سیگار، قلیان یا الکل مصرف میکرده باردار است؛ علاوه بر آسیبی که میتواند به جنین وارد شود شاید ترک این گونه مواد در دوران بارداری برای مادر هم سختتر باشد.
برطرف کردن اضافه وزن
این متخصص زنان در مورد افزایش وزن زنان میگوید اضافه وزن و وجود چربیهای زائد تأثیر معکوسی بر کارکرد تخمدانها دارد و سیکل معیوبی برای بدن ایجاد میکنند. بنابراین میتوان مدت زمانی را به عنوان فرصتی برای کاهش وزن به این افراد داد تا بتوانند شرایط بهتری برای بارداری داشته باشند.
در مورد افزایش وزن همچنین باید بدانیم داشتن وزن اضافه در عین حالی که بر کار کرد تخمدانها تأثیر دارد فشار خیلی زیادی به قلب هم وارد میکند و احتمال بروز دیابت را هم زیاد میکند؛ بیماری که مشکلات زیادی برای بارداری هم برای مادر و هم برای جنین به دنبال خواهد داشت.
همچنین از آنجایی که افزایش وزن باعث کاهش فعالیتهای فرد میشود؛ همین موضوع میتواند ریسک ایجاد لخته یا آمبولی را در دوران بارداری بیشتر کند.
در واقع همه این موارد مشکلات مضاعفی هستند که میتوانند هم برای مادر و هم برای جنین مشکل آفرین باشند. بنابراین توصیه میشود زنان قبل از بارداری حداقل شش ماه فرصت داشته باشند تا بتوانند با مشورت با متخصص تغذیه و غدد راهکاری مناسبی برای کاهش وزن در پیش گیرند.
بررسی مشکلات مربوط به تیروئید یا بیماریهای خاص
دکتر دلبخش بر مشکلات مربوط به غدد از جمله تیروئید نیز تاکید دارد و میگوید قبل از بارداری و همچنین در دوران بارداری این موارد حتماً باید بررسی و در صورت لزوم با ارجاع به دکتر غدد درمان شوند.
ضمن آنکه در خصوص مشکلات تنبلی تخمدان و آمادگی آنها برای بارور شدن هم اقدامات لازم باید انجام شوند.
اگر افراد بیماریهای زمینهای مثل MS، مشکلات قلبی، مشکلات کلیوی، پر فشاری خون، میگرن یا افسردگیهای تحت درمان هم دارند باید با مراجعه به پزشک متخصص ابتدا اجازه باروری را از آنها بگیرند. سپس به متخصص زنان مراجعه کنند تا با آگاهی از پر خطر بودن بارداری اقدامات لازم برای آنها در نظر گرفته شود.
نظر شما